Open Heart Cos
W kategorii najszybciej zdobywanej popularności wśród konsumentów, sałata rzymska jest zdecydowanym liderem. Ten typ sałaty charakteryzują cechy, które mają wielu zwolenników: chrupkość, słodki smak oraz atrakcyjny kontrast kolorów, od żółtego aż po zielony. Jednak sałata rzymska jest podatna na ‘tipburn’ na wewnętrznych liściach i szybko wybarwia się na kolor różowy wkrótce po ścięciu. Firma Rijk Zwaan znalazła rozwiązanie na te problemy – to Open Heart Cos.
Zalety
Oprócz wszystkich zalet standardowej sałaty rzymskiej, Open Heart Cos posiada również dodatkowe cechy przynoszące konkretne korzyści:
- wypełniony główny nerw liścia
- tworzy otwartą główkę
- dużo długich i wyrównanych liści
Szczególnie dla przetwórstwa
Open Heart Cos jest stworzona głównie dla firm z sektora warzyw wstępnie przygotowanych do spożycia tzw. „fresh-cut”. Główny nerw w liściu jest nie jest pusty a wypełniony, co eliminuje różowienie po ścięciu. Ponadto nerw jest także cieńszy dlatego lepiej sprawdza się jako dodatek do kanapek oraz jako składnik pakowanych, pociętych miksów sałatowych. Dzięki luźnej główce, jest mniej podatna na ‘tipburn’ wewnętrznych liści. Co więcej, luźny pokrój główki sałaty oznacza również, że liście Open Heart Cos można oddzielić od siebie jednym zaledwie cięciem oraz że jest odpowiednia do zbioru mechanicznego. Jedna główka daje wiele liści o wyrównanej długości i o pięknej zielonej barwie. 70-80% liści z każdej główki nadaje się do wykorzystania, co w znacznym stopniu minimalizuje straty. Wielkość i kształt liści idealnie odpowiadają zapotrzebowaniu firm z sektora „fresh-cut”: długie o niemal identycznej szerokości, doskonale nadają się do wyrównanego cięcia.