Nasiona cukinii
Cukinia jest gatunkiem znanym i uprawianym na całym świecie. W Polsce jej konsumpcja systematycznie rośnie. Obecnie w sklepach oferowana jest przez cały rok. Stanowi również cenny surowiec dla przemysłu przetwórczego, jako składnik gotowych dań, mrożonek, kiszonek i marynat. Owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich i azotanów, dlatego są lekko strawne, a jej wartość odżywcza i walory smakowe decydują, że jest ona ceniona przez dietetyków i producentów potraw dla niemowląt i małych dzieci. Cukinia dobrze rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Jej uprawa możliwa jest pod osłonami oraz w otwartym gruncie, dzięki czemu może być oferowana do sprzedaży od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Odpowiadając na rosnące potrzeby rynku firma Rijk Zwaan wprowadziła ten gatunek do swojej oferty.
cukinia | tunel, grunt | przetwórstwo, świeży rynek
cukinia | tunel, grunt | przetwórstwo, świeży rynek