24 - 03 - 2017

Spotkanie European Sauerkraut Association 2017

24 marca 2017 w Stuttgarcie odbyło się spotkanie European Sauerkraut Association, zrzeszające producentów kiszonej kapusty z Niemiec, Holandii, Włoch oraz Francji.

Spotkanie w Stuttgarcie.

Na zaprosznie organizacji również firma Rijk Zwaan Polska miała możliwość uczestniczenia w spotkaniu z dużymi producentami z Polski. Spotkanie rozpoczęło się cyklem interesujących wykładów na temat rynku kwaszalniczego w Europie, następnie Jorg Werner z Rijk Zwaan przedstawił globalne trendy dotyczące lokalnych rynków warzyw kapustnych oraz nastąpiła ciekawa prezentacja nowoczesnych technik fermentacji, poprowadzona przez wykładowcę uniwersytecką prof. dr. Irynę Smeta

W trakcie spotkania uczestnicy zwiedzali fabrykę Hengstenberg Vinegar Factory, Bad Freidrichshall.

Następne spotkanie European Sauerkraut Association jest zaplanowane na rok 2020 we Francji, a za kolejne 3 lata w Polsce.