12 - 07 - 2019

Knox™ gwarantuje dłuższą świeżość sałatek Cezar

Obecnie każdy punkt gastronomiczny, od sieci fast-food po firmową stołówkę, oferuje wybór sałatek, częstokroć o zachęcająco brzmiących nazwach, tj. warzywna rozkosz, sałatka z kurczakiem po tajsku czy też chrupiąca sałatka Cezar. Ich niezastąpionym składnikiem jest sałata krucha zwana również lodową. Od niedawna wyjątkowa innowacja sprawiająca, iż świeżo cięte liście sałaty zachowają dłużej swój świeży i atrakcyjny wygląd, stwarza nowe możliwości dla branży gastronomicznej.

 Wzrost na światowym rynku

Według raportu przygotowanego przez Rabobank ‘Global Outlook - Foodservice 2019’, pomimo wyraźnych różnic w poszczególnych krajach, branża spożywcza rozwija się dynamicznie na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych, na przykład, coraz bardziej popularne staje się pojęcie ‘casual dining’ (miejsce serwujące posiłki w przystępnych cenach w przyjaznej, rodzinnej atmosferze). Jednocześnie coraz silniejszy staje się globalny trend zdrowego i świeżego jedzenia. Bauke van Lenteren, Manager ds. Convenience w firmie Rijk Zwaan, potwierdza duże znaczenie tego zjawiska: “Zauważamy, że zdrowa żywność, świeże składniki oraz minimalizowanie ilości odpadów są bardzo ważne w branży gastronomicznej.”

 

Mniej odpadów

Sałatki idealnie wpisują się w ten trend i coraz częściej grają pierwsze skrzypce na naszym talerzu, zarówno przy kuchennym jak i restauracyjnym stole.  W jaki sposób jednak, zapewnić długotrwałą świeżość i atrakcyjność np. sałatki Cezar? Firma Rijk Zwaan, lider na rynku sałaty zna odpowiedź na to pytanie - odpowiedź w postaci wielokrotnie nagradzanej innowacji, Knox™. Van Lenteren: “Knox™ to naturalna cecha, która opóźnia różowienie sałaty, przedłużając tym samym jej świeżość o przynajmniej dwa dni i zmniejszając ilość odpadów. Premiera Knox™ miała miejsce w 2015 roku, a dziś oferujemy pełną gamę odmian sałat z tą cechą, co pozwala na całoroczną produkcję. Asortyment Knox™ obejmuje sałatę kruchą i rzymską, obydwie mające szerokie zastosowanie w gastronomii. Posiadamy odpowiednią odmianę do każdego przeznaczenia.”

 

Zobacz i spróbuj

Bauke van Lenteren podkreśla rosnące zainteresowanie odmianami z Knox™: „Zabrałam kilka firm z branży spożywczej i convenience na zwiedzanie naszego pola demonstracyjnego w Fijnaart w trakcie dni demo na początku czerwca tego roku. Zamierzamy również promować nasze odmiany Knox™ na targach PMA Food Service w Monterey, w Kalifornii, w dniach 26-27 lipca 2019r., na targach Hort Connections w Melbourne, a we wrześniu 2019r. ponownie w Holandii w trakcie dni polowych. Każdego kto jest zainteresowany Knox™ serdecznie zachęcamy do samodzielnego obejrzenia, spróbowania oraz porównania naszych odmian sałat.” W taki oto sposób dzielimy się zdrową przyszłością.

 

Fakty i liczby branży spożywczej*

  • W 2019r. branża spożywcza będzie nadal prężnie się rozwijać
  • Trend ‘casual dining’ jest najsilniejszy w USA
  • Hiszpania to ‘czuły punkt’ Europy
  • Coraz większe zapotrzebowanie na zdrową i świeżą żywność w całej Europie
  • W Chinach, pojęcia “dostawa” oraz  “cyfrowy” to główne akceleratory wzrostu

*Źródło: Rabobank – raport ‘Foodservice 2019 - Global Outlook’

Rijk Zwaan będzie wystawcą na targach PMA Food Service w Monterey, w Kalifornii, w USA, w dniach 26-27 lipca 2019. Więcej informacji Knox™ - na stronie  www.rijkzwaan.com/solutions/knox