Na targach Fruit Logistica 2019 firma Rijk Zwaan stawia na innowację dla zrównoważonego rozwoju

Czystsza, bardziej wydajna i zrównoważona produkcja warzyw ewoluuje na całym świecie.

Uprawa warzyw odbywa się w sposób coraz czystszy, bardziej efektywny i zrównoważony. Rijk Zwaan wspiera innowacyjne metody produkcji poprzez dostarczenie rozległej wiedzy fachowej oraz niezawodnych odmian odpornych na choroby i szkodniki. Zgodnie z założeniami „Innowacji dla zrównoważonego rozwoju”, podejmujemy takie zagadnienia na Fruit Logistica 2019 jak m.in. uprawa hydroponiczna.

Lokalnie

Zapotrzebowanie na zdrowe, smaczne oraz pozyskane w etyczny sposób warzywa to coraz silniejsza ogólnoświatowa tendencja. Zyskujący na popularności i znaczeniu trend „lokalnie dla lokalnych” wpływa na metody produkcji warzyw, które, w miarę możliwości należy uprawiać lokalnie, w sposób wydajny i zrównoważony.

 

Bezpieczna dla żywności produkcja

Uprawa hydroponiczna stanowi jeden z przykładów innowacji produkcyjnych. Według Petera Sonneveld’a, specjalisty rynkowego ds. hydroponiki w Rijk Zwaan od maja 2018 roku, metoda ta zyskuje na popularności na całym świecie, szczególnie w odniesieniu do gatunków liściowych. „Cienkowarstwowe Kultury Przepływowe (Nutrient Film Technique) oraz Uprawa w Głębokiej Wodzie (Deep Water Culture) stosowane są w wielu szklarniach, zarówno tych nowoczesnych jak i niezmodernizowanych. Te pierwsze są w wysokim stopniu zautomatyzowane i zlokalizowane głównie na terenie Europy Północno-Zachodniej, Europy Wschodniej, Rosji  oraz Ameryki Północnej. Hydroponika to niezwykle bezpieczna (również dla żywości) metoda polegająca na optymalnym bo wielokrotnym wykorzystaniu wody i środków nawożących przy zerowym lub znikomym zastosowaniu środków chemicznych. To wyjątkowo zrównoważone podejście” podkreśla Sonneveld.

Wiedza i odmiany

Wielu pracowników Rijk Zwaan to specjaliści z zakresu hydroponiki, kontynuuje Sonneveld: „Z radością dzielimy się swoją wiedzą z producentami i innymi partnerami z łańcucha dostaw. Co więcej, mamy w ofercie solidne odmiany, na których można polegać. Na targach Fruit Logistica 2019 przedstawiamy kilka typów sałat i konceptów odpowiednich do produkcji hydroponicznej: Crystal Lettuce, Salatrio oraz Salanova. Posiadamy ponad 50 odmian, które mogą być uprawiane w ten sposób. Niedawno rozpoczęliśmy prace rozwojowe nad nowymi rodzajami sałat, które można będzie zbierać na etapie między babyleaf a dojrzałością. Jedną z największych zalet jest fakt, iż takie odmiany w zasadniczy sposób ograniczają zużycie wody przez firmy przetwórcze i tym samym zwiększają ich obrót”.

Odporności na choroby

Uprawa organiczna to również prężnie rozwijająca się gałąź rynku warzywniczego, będąca w służbie zrównoważonego rozwoju. Zdaniem Heleen Boos, specjalistki ds. odmian bio w Rijk Zwaan, detaliści odpowiadają na zapotrzebowanie ze strony ‘świadomych konsumentów’, którzy poszukują produktów wolnych od chemikaliów. „Sprzedawcy wzbogacają swój asortyment o warzywa ekologiczne i robią to z wielkim nader chętnie. Rynek jest wciąż daleki od nasycenia. Producenci mają szeroki wybór odmian bio w asortymencie firmy Rijk Zwaan, albowiem 50% naszych odmian nadaje się do uprawy ekologicznej. Innymi słowy, nasze warzywa posiadają rozległe odporności na choroby i szkodniki i dobrze reagują na organiczne nawozy. Ponadto, wspieramy producentów i pomagamy w przejściu z ogrodnictwa nie ekologicznego na ekologiczne i z przyjemnością dzielimy się wiedzą techniczną oraz wiedzą z zakresu rynku.” TW taki oto sposób firma Rijk Zwaan dzieli się zdrową przyszłością.

Tych z Państwa, którzy chcą dowiedzieć się więcej o nowościach Rijk Zwaan i naszych celach w zakresie zrównoważonego rozwoju zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska na targach Fruit Logistica (hala 1.2, stoisko D-04). Ponadto mogą Państwo umówić się na wizytę w Retail Center w samym sercu Berlina. Szczegółowych informacji udzieli Martine Boekestein (m.boekestein@rijkzwaan.nl).