Knox™

Knox™

Produkty typu ‘convenience’ to silny trend w produkcji warzyw, który stanowi jednocześnie sposób na zwiększenie spożycia warzyw. Jednym z naszych najnowszych osiągnięć z zakresu produktów convenience jest Knox™: właściwość opóźniająca wybarwianie się liści sałaty na kolor różowy po jej zbiorze. W efekcie, Knox przedłuża trwałość pozbiorczą sałaty o przynajmniej dwa dni. Dzięki tej cesze, Rijk Zwaan oferuje rozwiązanie jednego z największych problemów przed jakim stoją firmy z sektora przetwórstwa świeżych warzyw.

Wiele odmian z Knox

Firma Rijk Zwaan wprowadziła cechę Knox do około dziesięciu typów sałat, m.in. do rzymskiej, batawskiej, kruchej, masłowej, Salanova® Crispy oraz Salanova® Butter. Jest to efektem dziesięciu lat pracy, w trakcie których różnego rodzaju badania i testy laboratoryjne zakrojone na szeroką skalę dowiodły, ponad wszelką wątpliwość, iż Knox spełnia obietnice.

Na dłużej zachowana świeżość

Prace nad Knox prowadzono w bliskiej współpracy z firmami z sektora przetwórstwa świeżych warzyw oraz z przedstawicielami handlu detalicznego, dla których wybarwienie się sałaty na różowo spowodowane utlenianiem to jeden z większym problemów z którym się borykają. Sałata z Knox pozostaje dłużej świeża i dłużej zachowuje atrakcyjny wygląd, co nie jest jedyną korzyścią dla producentów, albowiem, dzięki cesze Knox nie ma już konieczności stosowania opakowań o zmniejszonej ilości tlenu; to z kolei wpływa korzystnie na obniżenie kosztów i dostarcza więcej możliwości przy ustalaniu mieszanek sałatowych. Knox przedłuża trwałość pozbiorczą, ogranicza ilość odpadów, zwiększa zadowolenie konsumentów z jakości świeżej sałaty i, w rezultacie, stymuluje jej sprzedaż.

Więcej informacji na temat Knox